Jokainen lintu laulaa äänellään

Olen saanut keväällä ja kesällä 2018 seurata Mental Beauty Recordsin verkkoyhteisön muodostumista läheltä. MBR Yhteisössä on tällä hetkellä mukana jo yli 50 musiikintekijää. Osa aktiivisempina kuin toiset, mutta uskon, että kun nämä helteet hellittävät, alkaa ihmisillä taas arki ja rutiinit. Toivottavasti myös musiikin tekemiselle jää aikaa. Kesällä on karttunut varmasti myös laulujen aiheita, jotka odottavat vain oikeaa hetkeä päästä ilmoille. Yhteisössä on pop- ja rock-, indie- ja folk-, metal- ja heavy- sekä iskelmämusiikintekijöiden ryhmä. On ollut ilahduttavaa huomata, että monet tekijöistä ovat kiinnostuneita monista genreistä. Olemme antaneet tietoisesti tilaa musiikintekijöille ja havainneet iloksemme yhteisön jäsenten aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Yhteisön jäsenet ovat kaivanneet enemmän palautetta tekemisistään ja pyrimmekin syksyn aikana kehittämään tätä puolta toiminnassamme. Luotan kuitenkin siihen, että kun yhteisön jäsenet antavat luovuuden pulputa vapaasti, ilman ”pakkoa” tehdä radiosoittoon sopivaa listahittiä, niin silloin musiikki puhuttelee kuulijaa ja yleisö löytää musiikin. Venäläinen säveltäjä Pjotor Tsaikovski (1840-1893) on sanonut viisaasti: ”Missä sydän ei ole mukana, siellä ei voi olla musiikkia.” Ryhmässä on alkanut tapahtua ja syksyllä julkaistaan jälleen Oudot laulut vol 2, jatkoksi keväällä julkaistuun Oudot laulut vol 1:lle.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen 27. artiklassa kirjoitetaan luovuuden kuuluvan ihmisoikeuksiin. Ihminen on aina laulanut. Todennäköisesti ihminen on laulanut jo ennen puhumista innoittajinaan luonto sekä linnut. Taustani on kansanmusiikissa, jonka kulttuuriin on sisään kirjoitettu jokaisen oikeus säveltämiseen, sanoittamiseen ja esittämiseen. On lupa tehdä asioita omalla tavalla. Väärin soittoa ei ole, on vain omia sovituksia ja tulkintoja. Sen oman ”jutun”; tyylin ja esittämistavan löytäminen kuuluu niin ikään kansanmusiikin estetiikkaan. Haluamme MBR:ssä, että kaikki kukat kukkivat. Uskomme, että yhdessä tekemällä syntyy parempaa musiikkia ja myös yksinäisyyden tunne helpottuu, kun tietää että jossain Suomessa on joku, joka jakaa rakkauden musiikkiin. Vanha suomalainen sananlasku; “Jokainen lintu laulaa äänellään” kannustaa meitä oman äänen löytämiseen.

Verkkohankkeessa haasteiksi on muodostunut musiikin kirjoittamiseen tarvittavien soittimien tai ohjelmistojen puute. Laitehankintoihin rahoitusta voi hakea mm. Tukilinjalta. MBR voi tarvittaessa kirjoittaa lausunnon liitteeksi aktiiviselle verkkoyhteisön jäsenelle.

Jokaisen tekijän omalaatuisuus on siis tavoiteltava olomuoto ja olotila. Toivon kuulevani ja näkeväni ennen kuulemattomia musiikkigenrejä ja sellaista luovaa hulluutta, jota Suomesta varmasti löytyy – ja Oudot laulut -julkaisujen nimikin saa oikean merkityksen! Tuttu sanonta; ”Kauneus on katsojan silmässä”, taipuu suussani muotoon: ”Kauneus on kuulijan korvassa.”

 

Riitta Huttunen
Toimintaterapian AMK opiskelija, joka suorittaa viimeistä harjoittelua
Mental Beauty Records:ssa, kulttuurin moniottelija

P.S. Tsekkaa Spotifyssa Riitan kansanmusiikkisuosikit! MBRn listat löytyvät @mentalbeautyrec -nimen alta!

 

No Comments

Post a Comment