Kari Tamminen – Vaistot antaa elämälle suuntaa

Hei!

Olen Kari Tamminen, Mental Beauty Recordsin artisti ja ensimmäinen albumini Vaistot julkaistaan ensi viikon perjantaina 23.3.

Musiikin parissa olen viihtynyt koko ikäni. Kaikki alkoi nuoruudesta Joensuussa, jossa harrastettiin joko urheilua tai musiikkia; valitsin musiikin. Hyvä tuuri siis, että siellä silloin asuin. Ensimmäinen bändini syntyi sittemmin mm. Hassisen Koneessa soittaneiden Kinnusten veljesten kanssa. Sen jälkeen olen soittanut useissa eri kokoonpanoissa, joissa soittokavereina ovat olleet mm. Juha Björninen, Ykä Putkinen ja Jussi Kinnunen yms. Pisimpään kestänyt bändiprokkis on Fat Boy and the Lucky Loosers, jossa laulan edelleen.

Olen tehnyt monenlaisia hommia ikäni; olen toiminut elämäni aikana kaiken kaikkiaan kuudessatoista ammatissa. Olen ollut kokki, keittiömestari, yövahti, seilannut maailman meriä laivakokkkina, dubannut sekä ohjannut dubbauksia. Työurani alkoi 12-vuotiaana toimimalla renkinä. Olin hankala lapsi ja vanhemmat ilmoittivat minut Pelastakaa lapset Ry:n kautta rengiksi maalaistaloon 30-40 km päähän kotipaikasta. Halusivat vapaan kesän – saivat. Teki minulle hyvää ja oppi paljon: mm. ajamaan tarktoria ja hevosta ja tekemään muita maalaistalon hommia. Muusikkohommien lisäksi sydäntäni lähellä ovat dubbaukset sekä niiden ohjaamiset, joita olen tehnyt vuosia ja joiden tekeminen on jatkunut myös sairastumisen jälkeenkin.

Matkani levyntekoon alkoi sairaalasta. Olin mökillä kunnes alkoi päässä heittämään ja pyörryin. Onneksi en ollut yksin mökillä vaan muut soittivat apua ja naapurimökeistä asti tultiin tielle ohjeistamaan ambulanssi perille. Sen saaminen keskelle Kangasniemen mökkiasutusta ei ollut turhan nopeaa, mutta sen verran ajoissa se tuli, että selviydyin. Sairaalassa kaikki iski päin näköä: Olin saanut aivoinfarktin ja sitä myötä menettänyt puhe- sekä liikuntakyvyn. Masennushan siitä seurasi. Soittikaverit tuli moikkailee sairaalaan ja jakoivat toivoa ja voimaa. Kerran yksi heistä tuli kitaran kanssa huoneeseen ja sanoi ”Alapas Tamminen laulaa” – ja lauloin, haparoiden aluksi, mutta lauloin. Silloin tajusin, että puhe ja laulu tulevat eri osista aivolohkoja. Laulamisen kautta opettelin puhumisen sekä sittemmin kävelyn. Ja kuka sanoo, että musiikkiterapiasta ei olisi hyötyä..? Kun on ollut kaikkia musajuttuja, olen joutunut käyttämään taas päätäni ja sitä kautta kuntouduin. Infarktin jälkeen asioiden tärkeysjärjestys on muuttnut. Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta sen vaan on niin. Kokoajan oppi lisää.

Musiikki on minulle eräänlainen pakopaikka ollut aina. Kun tuntuu pahalta niin tekee biisiä tai jammailee niin saa ärtymyksen pois päästä. Viisi vuotta sitten ajoin mökiltä Helsinkiin päin. Autossa päässä napsahti jotain ja aloin yhtäkkiä muistaa ja tajuta viime vuosien aikana tapahtuneita asioita; vaimo lähti, perhe hajosi, rahat loppu, asunto meni alta. Itkin koko matkan Joutsasta Helsinkiin, itkin vielä kotona ja soitin ystävälleni Raivion Markukselle et musta tuntuu et yks biisi ei riitä.

Siitä se levynteko alkoi. Alon ääneen pohtia kavereille mistä saisi studion ja soittajia levylle ja kaikki hoitui! Hyvä miettiä siis asioita muille kun hiljaa itekseen.

Ei kukaan ajatellut et tuo levy julkaistaan. Sit päätin mennä kysymään Raivolta. Vuonna 2017 alkoi Mental Beauty Records -levyhanke. Tässä sitä ollaan.

Ilman noita muusikoita tuota levyä ei olisi ikinä tullut. Täytyy sano, että todella hyvä tsägä mulla on ollut koko elämäni: olen päässyt soittamaan huippumuusikkojen kanssa ja tekemään levyä heidän kanssaan. Levyä tehtiin viisi vuotta ja siinä kaikki antoivat kaikkensa.

”Musiikki merkitsee melkein kaikkea ja dubbaaminen loppuja.”

”Mua on auttanut eteenpäin se, etten ole koskaan osannut sanoa ei. Menee sit miten menee; ei pysty koskaan tietää ennen kuin tekee. Olen todennut jos en muista tai osaa jotain A. Kyllä joku muistaa B. Opettelen C. Osaan tai en.”

Oheisessa kuvassa on jokaisesta tulevan levyn biisistä pieni tarina, mitä ne biisit minulle merkitsee – joillekin tulee eri fiilis ja se on vain hyvä. Musiikissa on tärkeintä et se tuo edes jotain mieleen.

Olin esiintymässä 10.3 la Pub Pikkupässissä Karkkilassa Fat Boy & the Lucky Loosers kokoonpanon kanssa, vieraana oli Freeman. Seuraavaksi samassa paikassa toukokuussa, kun Marjarannan Jore on vieraana.

Tässä vähän esimakua tulevasta albumista, mutta siinä on kyllä 8:aa erityyppistä musiikityylia; reggaesta räppingin kautta rockiin ja vaikka mihin! (Räppinki on yli 55 vuotiaiden sairaiden ihmisten räppiä 😉 )

Yksinäisten Valtatie (Youtube)

Yksinäisten Valtatie (Spotify)

Vaistot antaa elämälle suuntaa (Spotify)

EDIT:
Kari Tamminen YLE Puoli seitsemän -ohjelmassa (ma 12.3.) alkaen 04:16

No Comments

Post a Comment