MAD PRIDE

Mielenterveyteen ja niihin liittyviin ongelmiin kohdistuu paljon asenteita, jotka voivat olla rajoittavampia kun sairaus itsessään. Psyykkisiin sairauksiin liittyviä leimoja vastustava MAD PRIDE tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 15. elokuuta Turun Rettinginrinteessä.

Tänä vuonna tapahtuman järjestivät yhteistyössä Turun Mielenterveysyhdistys ITY ry, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialue, Lounais-Suomen SYLI ry, Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset FinFami ry ja myös me, Mental Beauty Records.

Tapahtumapäivä alkoi Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikän luennolla, jonka jälkeen osallistujia ja ohikulkijoita hemmoteltiin monipuolisella musiikkitarjonnalla ja puheilla. Turku MAD PRIDEN keskiöön kuului pride -tapahtumille ominaisesti marssi, joka tällä kertaa käynnistyi Rettinginrinteeltä ja päättyi Turun Yliopistolliselle Keskussairaalan tontille, jonne Turun uusi psykiatrinen sairaala tullaan rakentamaan.

Li Andersson

Myös kaupunginvaltuutettu Li Andersson kävi tapahtumassa kertomassa mielipiteitään siitä, mihin suuntaan Suomessa tehtävää mielenterveystyötä tulisi viedä. On hienoa huomata, että keskustelun kärki on siirtymässä paranemisen ja kuntoutumisen tavoittelun sijaan enemmän siihen, miten eri mielenterveyteen liittyvien haasteiden kanssa voisi parhaiten oppia elämään itselle sopivaa ja merkityksellistä elämää.

Tapahtumassa kuultiin upeita musiikkisesityksiä aina heleistä pop -covereista afrofunkkiin. Mental Beauty Recordsin artistit olivat paikalla edustettuna, kun psykebluespunkkia esittävä Around The Hole kiipesi duona lavalle.

Kun tutkii tilastoja mielialalääkkeiden yleisyydestä tai mielenterveyden ongelmien takia eläkkeelle tai työkyvyttömiksi elävien ihmisten määrästä Suomessa, saa karua osviittaa siitä, miten monia ihmisiä aihe koskettaa – joko suoraan, tai välillisesti lähipiirissä, myös työyhteisöissä. 

Me MBR:llä uskotaan, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeän ja vaikenemisen kulttuuri on aika päivittää uuteen, avoimempaan ilmapiiriin! Siksi MAD PRIDEn ja ylipäänsä mielenterveystyön edistäminen on ensiarvoisen tärkeää myös jatkossa. Ensi vuonna marssitaan entistä isommin!

Kirjoittaja: Sani Valoranta

Lähteet: Mad Pride -Mediatiedote, Mervi Siren

Vicious Seeds Venäjältä
No Comments

Post a Comment