Neuvoja biisintekijöille

Heipä hei, täällä kirjoittelee MBR:n tuottaja Inka, tällä kertaa biisinteon ihanuudesta ja hankaluuksista. Mikä neuvoksi, kun tiskivuori ja olohuoneen imurointi menee muiden askareiden ohella biisinteon edelle illasta toiseen? Niin tosiaan, neuvoja olen kuullut ja lukenut niin paljon, että pää on välillä pyörällä. Biisinteko on ihanaa, muttei aina niin helppoa!

Mikä hankaloittaa biisintekoa ja vie luovuuden minimiin (puhun omasta kokemuksestani) – paineet.

”Pitäisi kirjoittaa 30 biisiä kuukaudessa, näistä saattaa löytyä yksi hyvä. Jos olet työstänyt vain yhtä biisiä koko kuukauden, et kehity tarpeeksi nopeasti”  – auts! Tässä piilee totuuden siemen, mutta tein joululomalla vain kaksi biisiä! Ja ne on ihan hyviä!

Muutenkin monilla taiteilijoilla suhteeton itsekritiikki saattaa turhaan haitata kirjoittamis- ja säveltämistyötä. Tähän vielä aikataulupaineet, niin luovuus saattaa olla hukassa ja itsetunto nollassa. Säveltäminen ja sanoittaminen on herkkää puuhaa. Luovuuden tueksi, ja oman jaksamisen parantamiseksi laadin alle vinkkejä biisintekijöille.

  1. Oma tahtisi kirjoittaa/säveltää on juuri sopiva sinulle
  2. Lue kirjoja, kuuntele musiikkia ja katsele leffoja, joista tykkäät ja inspiroidut
  3. Tajunnanvirta – kirjoita 10 min mitä mieleen tulee! Saatat yllättyä!
  4. Kokeile samaa soittimesi kanssa – soita mitä mieleen tulee, mutta laita nauhuri päälle. Saatat huomaamattasi keksiä uusia melodioita ja kivoja sointuyhdistelmiä, jotka päätyvät ehkä johonkin tulevaan biisiisi.
  5. Ota huomioon muiden neuvoista vain järkevimmät ja relististisimmat  – ihmisiä tässä vaan ollaan, eikä kukaan meistä ole biisiautomaatti
  6. Ole armollinen itsellesi!

Näillä mennään kohti tulevia haasteita.

– Inka
Tuotantopäälikkö

No Comments

Post a Comment