SANNA – Biisi vs. oma ego

Mitä tehdä co-writing- tilanteissa kun työskentelytavat sotii tai persoonat on enemmän esillä kuin biisi?

”Co-writing-sessioiden keskiössä on aina biisi ja ihmiset tekevät biisin aina biisi edellä”

 

Co-write- työskentelystä ei voi liikaa puhua koska se on keskeisessä roolissa tämän päivän musiikkibisneksessä. Rajatussa ajassa pitää joskus entuudestaan tutun, joskus uuden tyypin tai porukan kanssa synnyttää biisi, mielellään hyvä. Toivottavaa ja työskentelyä helpottavaa on kun tietää kelle biisiä tarjotaan tai kenelle ollaan tekemässä, jo ideointi vaiheessa.

Joskus on hyvä olla mukana biisiaihioita ja ideoita joita voi hyödyntää alkuun pääsemiseen mutta minulle kaikista helpointa on ollut aloittaa ihan alusta, keksitään yhdessä biisin aihe.

Co-writing -sessioiden keskiössä on aina biisi ja ihmiset tekevät biisin aina biisi edellä. Näin se pitäisi mennä. Yleensä taustalla on kokematon tiimityöskentelijä tai epävarma ihminen jos yhdessä kirjoittaminen ei suju.

Pahimmillaan työskentely menee siihen että koitetaan vain saada aikaan jotain joka on tarpeeksi hyvää. Kirjoittamisesta ja yhdessä vietetystä hetkestä tulee pakkoa joka on saatava vain nopeasti alta pois, jos tälläisiä tapauksia tulee monia, voi automaattisesti ajatella että tämän tyypin kanssa en enää kirjoita. Joskus se on hyvä ratkaisu mutta minusta aika kahlitseva.

Aina ei saa aikaan kuin vain tarpeeksi hyvää, joskus sitäkin vähemmän mutta biisinkirjoittamisen on oltava mukavaa, innostavaa ja yhteistyön tulee opettaa ei rajoittaa.

 

Tässäkin asenne ratkaisee, jos sulla on vaikka huono itsetunto , mene tilanteisiin jotka vaatii sulta enemmän.

Co-write -työskentelyssä biisi elää, se muuttuu ja biisinkirjoittajien pitää kaikkien hyväksyä se et joskus sun idea hylätään ja kokeillaan jotain toista. Samalla on oltava avoimia itselleen sekä muille, tuoda omat juttunsa biisiin ja annettava myös toistenkin heitellä siihen omat ideansa. Biisin ehdoilla!

Mitä ajatuksia tää teksti herätti sussa? Oivalsitko jotain uutta vai jäitkö miettimään?

– Sanna Ruokonen

Kirjoittaja on artisti Mental Beauty Recordsin Kulttuuripaja Stage-musiikintekjijäyhteisössä. Lisää Sannalta pääset lukemaan täältä: ”Sanoittajan kasvu – blogi lauluntekijyydestä”.

No Comments

Post a Comment